5. Progress for Everyone - Sustainability

Milieuvriendelijk werken 

Het dataverbruik in Nederland groeit – en daarmee ook de behoefte aan energie die nodig is om de digitalisering van onze smart homes en werkplekken mogelijk te maken. Dit draagt bij aan een groeiende druk op onze planeet. Intussen stijgen ook de kosten van energie. Door deze ontwikkelingen is het steeds belangrijker om de energie-efficiëntie van ons netwerk te verbeteren, terwijl we ook de continue connectiviteit van alle apparaten van onze klanten garanderen. Daarnaast verkleinen we ook onze impact op het milieu door verduurzaming van onze kantoren, winkels en datacenters. 

Stevige basis leggen 

Op organisatorisch vlak legden we met succes een basis voor meer impactvolle initiatieven die onze algemene milieu- en duurzaamheidsdoelstellingen helpen bereiken (zie Vooruitgang voor mens en milieu (new window)). Dit omvatte ook de ontwikkeling van een stevig framework voor dataverzameling en -analyse om ons energieverbruik beter te monitoren en beheren. Ook hebben we in 2023 de eerste stappen gezet in het opzetten van een permanent team dat energieplannen en -acties in het hele bedrijf aanjaagt. Dit team bouwt voort op de prestaties van onze Energy Crew-experts, die ook dit jaar weer verschillende uitdagingen rondom energie-efficiëntie hebben aangepakt. 

Energie-efficiëntie in ons netwerk verbeteren 

Alléén vertrouwen op hernieuwbare energiebronnen is vooralsnog onmogelijk voor ons. Dit heeft te maken met het inconsistente en ontoereikende aanbod ervan, en de huidige staat van het Nederlandse elektriciteitsnet. Om onze CO2-voetafdruk te verkleinen, kopen we voor we 100% Europese windenergie in met Garantie van Oorsprong-certificaten (zie Impact van inkoop (new window)).  

Van de energie (GJ) die onze organisatie verbruikt, gaat 95% naar het draaiend houden van netwerk. De rest gebruiken we op onze kantoren (4%) en in onze winkels (1%). Daarom richten we ons vooral op het energie-efficiënter maken van ons netwerk. Daar valt veruit de meeste winst te behalen.

Tegen het einde van 2023 toonde onze Energie Efficiëntie Index (kWh/GB) dat onze initiatieven hebben geleid tot 39% meer energie-efficiëntie dan in 2020. Dat wil zeggen, de energie die nodig is om elke eenheid gegevens (GB) voor onze klanten te verwerken, is met 39% afgenomen tussen 2020 en 2023. Deze prestaties hebben we bereikt óndanks een hoger dataverbruik door onze klanten.

Dataverkeer per domein

2023

2022

2021

2020

Mobiel (in GB miljoen)

433

341

304

231

Vast (in GB miljoen)

16.755

13.721

12.921

11.049

Energie-efficiëntie-index (kWh/GB)*

2023

2022

2021

basisjaar 2020

EEI % 2023 vs 2020

EEI % 2022 vs 2020

Vast

0,010

0,012

0,012

0,016

41%

27%

Mobiel

0,251

0,300

0,367

0,484

48%

38%

Gemiddelde

0,016

0,019

0,020

0,026

39%

27%

  • *De berekening van de energie-efficiëntie-index (EEI) is gebaseerd op de methodologische principes die zijn vastgesteld in het jaar 2020

Nieuwste technologie inzetten 

Een belangrijk middel om de energie-efficiëntie van ons netwerk te verbeteren, is het buiten gebruik stellen van oudere systemen en deze (waar nodig) vervangen door energie-efficiëntere technologie. Zo pasten we in mei 2023 een grote verandering toe in het mobiele netwerk door onze resterende 2.000 3G-sites uit te schakelen. We deden dit bovendien zeven maanden eerder dan gepland, waardoor we nog zo’n 4,2 GWh extra stroom bespaarden. 

Natuurlijk staan we er als VodafoneZiggo niet alléén voor in onze energiebesparing. We werken nauw samen met verkopers en leveranciers die zelf ook ambitieuze milieudoelen hebben en duurzame innovatie willen stimuleren (zie Impact van inkoop (new window)). Ook werken we met partners aan projecten rondom kunstmatige intelligentie, machine learning en automatisering, om zo het energieverbruik van ons netwerk en onze producten te optimaliseren. 

We zijn bijvoorbeeld gestopt met het gebruik van B7-diesel als brandstof voor onze grote noodgeneratoren. Deze zijn nodig voor als de stroom uitvalt. In plaats van B7 gebruiken we nu standaard gehydrogeneerde plantaardige olie (HVO20). Bovendien bereiken de komende jaren meer generatoren het einde van hun levensduur. Dit geeft ons de kans om ze te vervangen door generatoren die werken op milieuvriendelijkere brandstoffen, zoals HVO100, biodiesel (B100) en andere brandstoffen met lagere uitstoot. We vervingen daarnaast al twee oude generatoren door slimme accu’s die werken op groene energie. Deze accu’s detecteren automatisch stroomuitval en voorkomen zo netwerkstoringen voor onze klanten. In de komende jaren willen we er hiervan meer installeren. 

Datacenters sluiten of verduurzamen 

Ook voor onze datacenters hebben we plannen om energie te besparen. Enkele van die centers zullen de komende jaren sluiten; we vervangen die door cloud based dataopslag. Op de plekken waar we wel eigen datacenters draaiend moeten houden – om te voldoen aan de vraag van onze klanten – zijn we actief bezig ons energieverbruik te verminderen. 

Onze strategie voor datacenters heeft tot nu toe geleid tot de sluiting van 493 fysieke servers en 1.226 virtuele servers in Groningen, Emmen, Eindhoven en Arnhem. Het resultaat is een elektriciteitsbesparing van 2,2 GWh in 2023. In Tilburg onderzoeken we de mogelijkheid om de restwarmte die onze systemen opwekken bruikbaar is voor de verwarming van woningen in de omgeving. 
  

Energie besparen in winkels en kantoren 

Het energieverbruik van onze kantoren en winkels is aanzienlijk lager dan dat van ons netwerk. Toch zetten we ons ook in om onze ecologische voetafdruk op deze locaties te verkleinen. Eind 2022 introduceerden we het beleid om de deuren in onze winkels gesloten te houden, als reactie op de impact van de energiecrisis. Intussen is dit een blijvende energiebesparende maatregel voor alle winkels, behalve die in overdekte winkelcentra. Dit heeft bijgedragen aan een reductie van 32% aardgasverbruik op onze winkellocaties in 2023 vergeleken met 2022. 

In onze kantoren bespaarden we energie door de thermostaten in de winter lager en in de zomer hoger te zetten. Deze veranderingen hebben bijgedragen aan de vermindering van het gasverbruik met 10% in onze kantoren tussen 2022 en 2023. Deze maatregel inspireerde ook veel collega’s om thuis hetzelfde te doen. 

Milieubewust graven 

Onze bedrijfsvoering en klanten vertrouwen op ons uitgebreide netwerk van ondergrondse kabels. De aanleg hiervan heeft een directe impact op het milieu. In 2023 namen we nieuwe software in gebruik die mogelijke negatieve effecten van dit werk, zoals water- en bodemverontreiniging, zoveel mogelijk helpt beperken. Zo voldoen we aan de nieuwe Omgevingswet die in 2024 van kracht wordt. Ook gingen we door met het controleren of onze aannemers en onderaannemers voldoen aan de relevante wetgeving en aan onze eigen hoge eisen rondom milieuduurzaamheid. Voor meer hierover: zie Impact van inkoop (new window)

Onze klanten ondersteunen 

Milieuvriendelijk werken is niet alleen goed voor onze planeet en de samenleving – het geeft ons ook de kans om onze klanten een betere ervaring te bieden. Veel van onze energie-efficiëntiemaatregelen vinden achter de schermen plaats, maar het geld dat we ermee besparen kunnen we investeren in de meer zichtbare onderdelen van ons bedrijf. En die kunnen direct de klanttevredenheid verbeteren op allerlei gebieden – van robuustere netwerken tot nieuwe entertainmentdiensten. Bovendien verwachten we dat onze vaste en mobiele netwerken steeds vaker zullen worden gebruikt om slimme apparaten met groene toepassingen van stroom te voorzien, waardoor meer milieuvriendelijke manieren van leven en werken mogelijk worden in de komende jaren. 

Milieuvriendelijke producten en diensten

We spannen ons al meerdere jaren in om de ecologische voetafdruk van onze oplossingen te verkleinen. Samen met partners bouwen we duurzaamheid in onze producten en diensten in. Met onze geïntegreerde aanpak gebruiken we minder grondstoffen, geven we producten een langere levensduur en stimuleren we recycling.  

Mobiel meer circulair maken 

Reduce, Reuse, Repair en Recycle. Dat is onze 4R-aanpak, waarvan we de toepassing en promotie in 2023 hebben voortgezet. Hierbij moedigen we onze klanten aan om de levensduur van hun toestellen te verlengen en oude telefoons in te leveren voor recycling.  

Niet alleen heeft de campagne geholpen het aantal ingeleverde telefoons te verhogen met 699% in vergelijking met 2022, maar onze verkoop van gereviseerde telefoons in 2023 betekende ook dat we meer dan 60 ton CO2-uitstoot[*] hebben voorkomen. 

We brengen de 4R-aanpak op verschillende manieren in de praktijk. Bijvoorbeeld door het gebruik van e-sims. Daarvoor zijn geen grondstoffen nodig, in tegenstelling tot traditionele simkaarten. Ander voorbeeld: Vodafone lanceerde in 2023 een nationale mediacampagne met als motto ‘Geef je telefoon een langer leven’. Ook besloten we om te stoppen met de distributie van mobiele telefoons aan zakelijke klanten buiten Nederland, waardoor we minder nieuwe toestellen verkopen. 

2023

2022

YoY Change

Herbruikt (Trade-In)

9,458

1,183

+699%

Gerepareerd

21,390

24,973

-14%

Gerecycled

6,339

1,628

+289%

Refurbished verkocht

1,381

1,349

+2%

Fairphones verkocht

337

322

+5%

  • *De productie van een mobiele telefoon uit onze portfolio genereert gemiddeld 44 kg CO2. Door 1.381 mobiele telefoons op te knappen in plaats van de productie van nieuwe telefoons wordt dus 60.764 kg CO2 vermeden.

Circulariteit ondersteunen

Waarom leveren zoveel mensen hun oude en kapotte telefoons niet in, maar laten ze die thuis ongebruikt rondslingeren? In 2023 deden we hier onderzoek naar. Een van de belangrijkste redenen bleek te zijn dat deze apparaten vaak dierbare herinneringen of gevoelige informatie bevatten, zoals foto’s en chatgesprekken. Mensen weten niet hoe ze deze gegevens uit hun telefoon kunnen halen en willen ze niet kwijtraken.  

Samen met onze technologiepartner hebben we daarom in februari 2023 een installatie opgezet voor ons hoofdkantoor in Utrecht – midden in het drukste winkelcentrum van Nederland. Op deze plek konden mensen vier dagen lang oude apparaten langsbrengen om hun informatie te laten ‘redden’ door technische experts. De belangstelling hiervoor was erg groot. Het was ook indrukwekkend hoeveel emotioneel belang deze service had voor de vele deelnemers. Wat begon als een project om e-waste te verminderen, betekende uiteindelijk meer voor mensen dan we ons hadden kunnen voorstellen. We gebruiken deze inzichten om te stimuleren dat zoveel mogelijk inactieve apparaten worden ingeleverd voor recycling.  

In onze winkels kunnen klanten met de Smartphone Scan Tool vaststellen of hun oude model nog goed werkt. Zo niet, dan hebben we nu als vervanging meer gereviseerde apparaten en accessoires beschikbaar dan ooit. Gedurende het jaar zijn er meer dan 15.000 telefoons ingeleverd voor recycling. Deels in ruil voor vouchers via ons Vodafone Trade-In programma, en deels via partners als Ecowave. 

Vaste oplossingen voor duurzaamheid 

Onder de merknaam Ziggo bieden we connectiviteitsoplossingen aan met ons vaste netwerk. Deze oplossingen maken duurzamere manieren van leven en werken mogelijk voor zakelijke klanten en consumenten, zoals het verminderen van woon-werkverkeer door werken vanuit huis mogelijk te maken met een betrouwbare internetverbinding. Tegelijkertijd erkennen we dat onze verbindende apparaten ook een negatieve impact kunnen hebben. We proberen die impact elk jaar te verkleinen. Bijvoorbeeld door de energie-efficiëntie van ons netwerk te verbeteren (zie Milieuvriendelijk werken (new window)). Door milieuoverwegingen op te nemen in onze aanbestedingsprocessen voor leveranciers (zie Impact van inkoop (new window)). En door te zorgen dat er minder nieuwe grondstoffen nodig zijn voor onze modems, mediaboxen en andere hardware. 

Geïntegreerd SmartWifi-systeem 

De SmartWifi-modem die we in 2022 samen met Sagemcom introduceerden, kreeg in 2023 gezelschap van onze mesh SmartWifi 6 pods. Allereerst zijn deze apparaten gemaakt van 100% gerecycled plastic. Ook hebben we de nieuwe pods zó ontwikkeld dat ze naadloos samenwerken met een Connectbox – de modem die in thuisnetwerken dienstdoet als een toegangspunt voor mesh WiFi. Met als resultaat dat elk huishouden of thuiskantoor met de nieuwste modem één stroomverbruikend apparaat minder nodig heeft voor dezelfde wifi-dekking. Vergeleken met een niet-geïntegreerd tweedelig mesh-WiFisysteem bijvoorbeeld, daalt de CO2-voetafdruk met 28%. 

Kleine box, grote impact 

De Mediabox Next Mini, gelanceerd in 2022, is onze meest duurzame entertainmentbox tot nu toe. Voortbouwend op deze succesvolle lancering hebben we de belangrijke stap gezet om dit product in 2023 dé standaard te maken voor alle nieuwe Ziggo-klanten. Tegen het einde van het jaar hadden meer dan 1 miljoen klanten een Next Mini. Die kunnen zo genieten van ons mooie entertainmentaanbod met een apparaat dat vier keer zo weinig energie verbruikt als z’n voorganger. 

De standaardinstelling van de Next Mini is de eco-modus. Met 25 seconden is de laadtijd wat langer, maar het stroomverbruik daalt dan ook flink: van circa 3 watt naar zo’n 0,35 watt. Het is slechts één voorbeeld van hoe VodafoneZiggo een positieve impact maakt door in te spelen op het groeiende milieubewustzijn van mensen – en op hun bereidheid om hun gedrag daarop af te stemmen. 

E-waste voorkomen 

Circulariteit staat centraal in onze duurzaamheidsaanpak. Daarom voorzien wij Ziggo-klanten van dozen waarin ze oude apparaten gratis kunnen opsturen. Het gaat dan om hardware die kapot of simpelweg niet meer nodig is. Zoals reserveboosters die overbodig zijn geworden door onze innovatie met SmartWifi 6. In 2023 kregen we een mooie hoeveelheid mediaboxen, modems en wifiboosters teruggestuurd. Meer dan 90% hiervan was geschikt voor recycling of voor revisie en hergebruik. We moedigden klanten ook aan om afgedankte hardware voor recycling in te leveren bij de Milieustraat of bij een van de 13.000 Wecycle-inleverpunten door heel Nederland. 

Onze visie op duurzaamheid is ‘end-to-end’ en gaat veel verder dan alleen onze vaste en mobiele producten zelf. We doen namelijk ook ons best om deze producten zo milieuvriendelijk mogelijk bij de klant te bezorgen. Om de voetafdruk van onze verpakking en logistiek te minimaliseren, beginnen we met minder materiaal gebruiken. Hiermee besparen we niet alleen op grondstoffen, maar bereiken we ook een grotere efficiëntie in de levering.  

Zo hebben we bijvoorbeeld met partners gezorgd dat het verpakkingsvolume van onze Mediabox Next Mini daalde met 60% in vergelijking met voorgangers in 2021. Deze compacte verpakking is speciaal ontworpen om door de brievenbus te passen, waardoor we minder pakketbezorgers hoeven in te schakelen. Het product bevat bovendien geen plastic voor eenmalig gebruik. Uiteindelijk draagt dit bij aan een vermindering van 40% van de totale koolstofvoetafdruk. 

Aan de mobiele kant gebruiken we steeds meer biologisch afbreekbare materialen, zoals gerecycled karton en soja-inkt. Ook namen we lijmvrije ontwerpen in gebruik. Door deze keuzes hebben we de toxiciteit van de verpakkingen verkleind. Een belangrijke volgende stap is de volledige digitalisering van het e-sim-traject, waardoor we de milieu-impact van onze logistiek en verpakkingen nog verder kunnen verkleinen. 

B2B-ondersteuning 

Veel van onze duurzaamheidsinitiatieven bieden voordelen voor zowel consumenten als zakelijke klanten. Voor die zakelijke groep heeft duurzaamheid nog een extra dimensie. Want net als VodafoneZiggo ervaren zij druk vanuit regelgeving en consumenten om op een milieuverantwoorde manier te werken. Daarom werken we nauw samen met onze zakelijke klanten om inzicht te krijgen in hun plannen en prioriteiten. Zo verzekeren we dat onze oplossingen hen ondersteunen om die doelen te bereiken.  

De duurzaamheidsambitie van zakelijke klanten biedt ons kansen, maar stelt ons ook voor uitdagingen. Eén van de grootste uitdagingen is de balans tussen energiezuinigheid en prestaties. Zo vervangen we bij onze klanten oudere apparatuur door energiezuinigere producten, maar de voordelen hiervan verdwijnen deels door steeds hogere prestatie-eisen van klanten. In 2023 brachten we het energieverbruik op de locaties van onze klanten in kaart. De inzichten zullen we gebruiken om de koers voor de komende jaren te bepalen – zowel voor ons eigen bedrijf als voor onze klanten. 

Duurzame mobiliteit

Ons mobiliteitsbeleid is een belangrijk onderdeel van ons arbeidsvoorwaardenpakket. Ook is het een motor om onze doelen op het gebied van milieuduurzaamheid te bereiken. We zetten ons daarom in om de CO2-uitstoot van onze dagelijkse mobiliteit sterk te verlagen. Door minder te reizen en duurzamere vervoersmiddelen te gebruiken – zowel op vier wielen als op twee. 

In de goede richting bewegen 

Emissies door mobiliteit vormen meer dan 70% van VodafoneZiggo’s directe CO2-uitstoot. Dit aanpakken heeft dus een hoge prioriteit binnen onze duurzame ambities. In 2023 richtten we hiervoor een Mobility Expert Crew op; een team van collega’s dat in maandelijkse bijeenkomsten uiteenlopende perspectieven samenbrengt, van binnen en buiten de organisatie. De crew past onder meer ons mobiliteitsbeleid aan op de nieuwe manier van werken sinds de coronapandemie. Ook neemt zij maatregelen om de impact te beperken van het steeds hogere elektriciteitsverbruik van ons wagenpark. Een van de grootste prestaties van het team in 2023 was het voor de eerste keer aankopen van garanties van oorsprong voor 100% van de elektriciteit verbruikt door ons EV-fleet gedurende het jaar, waarmee het equivalent van meer dan 700 ton CO2 werd bespaard. 

Transportverbindingen gebruiken 

Sinds 2018 bieden we al onze medewerkers een NS-Business Card aan. Hiermee kunnen ze ook in hun vrije tijd gratis eerste klas reizen met het ov. Steeds meer collega’s kiezen deze optie voor hun zakelijke reizen en privé. Eind 2023 had 90% van ons personeel deze mobiliteitskaart. In 2024 en daarna willen we nog meer mensen overhalen om van dit voordeel te profiteren. Door nieuwe vestigingen te openen op gunstige locaties, moedigen we bovendien het gebruik van het ov aan. Ons nieuwe kantoor in Leeuwarden ligt bijvoorbeeld op loopafstand van het station. 

VodafoneZiggo werkt samen binnen de Coalitie Anders Reizen (new window) die duurzaam zakelijk reizen bevordert. Onze CEO is aanwezig bij de algemene vergaderingen en doet mee in het subcomité dat zich richt op elektrische bedrijfswagens. 

Aandeel elektrische voertuigen uitbreiden 

De elektrificatie van ons leasewagenpark is in volle gang (zie Race naar een elektrisch wagenpark (new window)). Dit wagenpark bestaat uit voertuigen die onze monteurs en ‘ambulante’ collega’s gebruiken. 43% van het totale wagenpark bestond eind 2023 uit elektrische auto’s en bestelwagens. Wel gaan de oudere voertuigen langer mee dan verwacht, door een daling in het aantal gereden kilometers. De elektrificatie verloopt hierdoor minder snel dan gepland. In elk geval komen er vanaf januari 2024 geen nieuwe auto’s op fossiele brandstoffen meer bij in ons wagenpark. En ons doel is om 90% elektrificatie te bereiken tegen het einde van 2027. 

December 2021
Werkelijk

December 2022
Werkelijk

December 2023
Werkelijk

December 2024
Voorspelling

December 2025
Voorspelling

December 2026
Voorspelling

December 2027
Voorspelling

Bedrijfswagens

Benzine

6

6

6

4

4

1

0

Diesel

572

522

320

250

30

2

1

Electrisch

0

10

160

276

496

527

529

Leasewagens

Benzine

454

455

370

277

166

101

72

Diesel

190

109

35

59

48

47

0

Electrisch

156

207

398

435

481

501

530

Total

1.378

1.309

1.289

1,301

1,225

1.179

1,132

Natuurlijk is de meest duurzame reis om helemaal geen reis te maken. In ons proefproject met hybride werken (zie Aantrekkelijke werkgever (new window)) reizen veel collega’s minder vaak dan voor de pandemie. Om ons wagenpark verder te verkleinen, kijken we in 2024 opnieuw welke functies wel of niet in aanmerking komen voor een leaseauto. 

Elektrische voertuigen zijn afhankelijk van oplaadpunten. Dus houden we scherp in de gaten hoe het ervoor staat met de oplaadinfrastructuur in Nederland. Het gaat dan niet alleen om de beschikbaarheid van oplaadpunten in heel het land, en in het bijzonder in de landelijke gebieden. Maar ook om waar de grote hoeveelheid elektriciteit vandaan komt die nodig is voor al die elektrische auto’s. Want die wordt nog niet altijd op een duurzame manier opgewekt.  

We blijven deze ontwikkelingen op de voet volgen. En zoeken intussen naar oplossingen voor onze mobiele werknemers, bijvoorbeeld door bij monteurs thuis oplaadpunten te installeren. Tegen het einde van 2023 hadden we laadstations geïnstalleerd bij 42% van de monteurs die in bestelwagens rijden en bij 78% van de monteurs die in auto’s rijden. Ook werken we samen met partners als Circet en Guidion om de dagelijkse routes van monteurs zó te plannen dat we zo min mogelijk energie verbruiken. 

Reizen op twee wielen 

E-bikes zijn een geweldige optie voor groenere mobiliteit. Onder onze monteurs worden ze dan ook steeds populairder, vooral in de grotere steden. In 2023 legden monteurs 23.936 bezoekjes af op de e-bike – een stijging van 74% ten opzichte van 2022. We verwelkomden ook onze eerste monteur zonder rijbewijs, die ál zijn huisbezoeken per e-bike zal afleggen. Sommige leden van ons team nemen e-scooters (‘e-steps’) mee in hun (elektrische) bedrijfswagens, zodat ze het laatste stukje van de reis nog energiezuiniger kunnen afleggen. 

E-bikes en e-scooters dragen ook bij aan een positieve klantervaring. In onze enquêtes krijgt 71% van de monteurs op een e-bike vijf sterren, tegenover 67% van de monteurs die met conventionele vervoersmiddelen komen voorrijden. Onze klanten waarderen bezoekjes van monteurs met een duurzaam transportmiddel niet alleen voor de duurzamere service, maar ook omdat ze van hen een bijzonder cadeautje krijgen. Als onderdeel van ons initiatief ‘spontane vriendelijke acties’ (zie ook Uitzonderlijke klantervaring (new window)) geeft de monteur hun namelijk een zakje plantenzaad. Met deze groene verrassing creëren we bewustzijn bij onze klanten over hoe we onze CO2-uitstoot verminderen. 

Proef met e-bikes

In de zomer van 2023 hebben we in Tilburg een vrijwillige pilot gedaan met een e-bike programma, met als doel om onze mensen anders te laten denken over hoe ze zich van A naar B kunnen verplaatsen. Het gebruik varieerde en afhankelijk van de weersomstandigheden hebben we hoezen gebruikt tegen de regen om de gebruiker droger en comfortabeler te laten reizen. De reacties van de teams waren positief: e-bikes besparen niet alleen tijd en energie in vergelijking met e-busjes, maar ze ondersteunen ook de gezondheid en het welzijn.

Impact van inkoop

Elk jaar koopt VodafoneZiggo voor meer dan 2 miljard euro aan goederen en diensten in. Bij in totaal zo’n 1.800 leveranciers in Nederland en daarbuiten. We zijn dan ook maar één schakel in een lange waardeketen. En die keten is zo sterk als de zwakste schakel. Dus werken we met onze partners nauw samen aan verduurzaming van onze eigen activiteiten én van de hele waardeketen, op ethisch en milieugebied. 

Voorbereiden op naleving 

Twee EU-richtlijnen hebben belangrijke gevolgen voor onze inkoopactiviteiten, vooral wat betreft onze Scope 3-emissies. Dit zijn de indirecte emissies in onze upstream en downstream waardeketen. Het gaat om de Richtlijn betreffende duurzaamheidsrapportage door ondernemingen (CSRD), en de aankomende Richtlijn inzake passende zorgvuldigheid in het bedrijfsleven op het gebied van duurzaamheid (CSDDD). Vanaf het verslagjaar 2024 moeten we meer details aanleveren over de prestaties op het gebied van milieu, maatschappij en goed bestuur (ESG). Zowel over onze eigen activiteiten als de hele waardeketen.  

Daarom werkten we in 2023 hard om onze organisatie en onze partners hierop voor te bereiden en samen te voldoen aan de eisen. Deze inspanningen waren ook een natuurlijke voortzetting van ons verantwoordelijke inkoopbeleid. We weten dat het onrealistisch is om van de ene op de andere dag een complete transformatie te willen bereiken. Daarvoor is onze waardeketen te groot en de wereld om ons heen te complex. Wel hebben we de afgelopen jaren geleidelijk aan hogere duurzaamheidseisen gesteld aan onze leveranciers. We blijven voor onszelf en onze waardeketen de lat steeds hoger leggen. Zo versnellen we onze gezamenlijke vooruitgang. 

Normen vaststellen 

Als VodafoneZiggo hebben we een eigen Code voor duurzaam en ethisch inkopen (new window). Hierin is vastgelegd wat we van leveranciers verwachten op het gebied van mensenrechten, zakelijke integriteit, ecologische voetafdruk en meer. Dit document vormt de basis voor onze leveranciersovereenkomsten, bijvoorbeeld als het gaat om de arbeidsomstandigheden in buitenlandse contactcenters. In januari 2023 hebben we de code aangepast aan de meest recente relevante wetgeving. Ook voegden we een krachtig nieuw statement toe van onze CEO en CFO. Zij leggen hierin uit waarom deze eisen zo belangrijk zijn voor VodafoneZiggo. En ze doen een oproep aan onze partners: werk met ons samen om aan deze eisen te voldoen.  

Duurzaamheid in aanbestedingen integreren 

In ál onze aanbestedingen hebben we intussen vragen opgenomen over corporate social responsibility (CSR). We bereikten dit aan het eind van 2023, en overtroffen daarmee onze doelstelling van 80%. Voor dit succes kreeg ons inkoopteam hulp van CSR-collega’s en andere zakelijke belanghebbenden. Samen stelden zij vragen en criteria vast die leveranciers stimuleren om voorstellen te doen voor meetbare bijdragen aan onze ‘people & planet’-doelstellingen (zie Milieuvriendelijke producten en diensten (new window)) CSR-overwegingen krijgen in onze scoringscriteria een gewicht van tussen de 10% en 20%, afhankelijk van hoeveel impact het ingekochte product of de dienst heeft. Voor 2024 en daarna hebben we ons als doel gesteld om in 100% van onze aanbestedingen CSR-vragen te blijven opnemen. 

Audits en inspecties uitvoeren 

We leggen niet alleen onze verwachtingen van leveranciers vast, we bewaken ook hun ESG-prestaties om er zeker van te zijn dat ze voldoen aan onze eisen. Elk jaar beoordeelt het milieubeheerteam van VodafoneZiggo zo een aantal van onze partners, ondersteund door onze CSR-afdeling.  

Via onze moedermaatschappijen Vodafone Group en Liberty Global krijgen we ook ondersteuning van het Joint Audit Committee (JAC)-initiatief van de telecomindustrie. Het JAC voert gezamenlijke internationale audits uit, inclusief inspecties ter plaatse. Zij kijken naar de sociale, ethische en milieuduurzaamheidsprestaties van invloedrijke leveranciers. Het gaat dan bijvoorbeeld om leveranciers van mobiele telefoons, netwerkapparatuur en WiFi-hardware. 

Handelen op basis van inzichten 

EcoVadis (new window), een platform voor duurzaamheidsbeoordelingen, is een ander belangrijk controle-instrument waarover we beschikken. Tegen het einde van 2023 waren 298 van onze belangrijkste leveranciers met succes door EcoVadis beoordeeld. In 2024 en 2025 streven we ernaar dit aantal te verhogen naar respectievelijk 325 en 350 leveranciers. EcoVadis meet in de eerste plaats de beschikbaarheid van gegevens en de aanwezigheid van beleid, en niet zozeer de daadwerkelijke prestaties. Wel geeft deze informatie ons waardevolle inzichten in de activiteiten van onze belangrijkste partners op de vier pijlers van EcoVadis: milieu, arbeid en mensenrechten, ethiek en duurzame inkoop. 

We willen dat onze leveranciers in de beoordeling van EcoVadis minstens 50 van de 100 punten scoren; de drempel om een bronzen medaille te krijgen. We ondersteunen hen om deze score te behalen. Wie er al bóven zit, moedigen we aan om zich nog verder te verbeteren. In 2023 deelden we meer dan 70 actieplannen met corrigerende maatregelen. Toegesneden op de zwakke punten van elke leverancier, op basis van de EcoVadis-beoordeling. In 2024 en 2025 willen we minstens 80 corrigerende actieplannen ontwikkelen, afhankelijk van hoe onze leveranciers presteren. We zien dit traject als een samenwerking: we leveren actieve begeleiding aan de leveranciers (en soms ook andere klanten van een leverancier) om hen inzicht te geven in wat er nodig is en hoe zij dit kunnen bereiken. 

We blijven voor onszelf en onze waardeketen de lat steeds hoger leggen.

Naast de EcoVadis-basisbeoordeling maakten we in 2023 ook gebruik van hun Carbon Action Module. We willen hiermee een duidelijker beeld krijgen van de broeikasgasemissies en afval door leveranciers. We stimuleren hen daarom om via die module hun beleid, doelstellingen en gegevens rondom CO2-reductie met ons te delen. Deze nuttige inzichten willen we gebruiken om de berekening van onze eigen voetafdruk in de waardeketen verder uit te werken.  

We gaan voor Platina 

Ook VodafoneZiggo zelf ondergaat jaarlijks een beoordeling door EcoVadis. In 2023 behaalden we een score van 72/100. Hiermee verbeterden we onze score van 2022 en verdienden we opnieuw een gouden medaille. Natuurlijk willen we onze EcoVadis-score verder blijven verbeteren. We gebruiken deze motivatie om onze ESG-prestaties te versnellen, zowel in onze directe impact als in de indirecte impact via onze waardeketen. Ons uiteindelijke doel is de Platina medaille, waarmee we tot de top 1% van beoordeelde bedrijven zouden behoren. 

Duurzame energie inkopen 

In 2023 vernieuwden we ons inkoopcontract voor 100% Garantie van Oorsprong-gecertificeerde groene elektriciteit. Nu we ook 100% Europese-windcertificaten voor 2024 hebben bemachtigd, onderzoeken we de mogelijkheid om vanaf 2026 langlopende stroomafnameovereenkomsten (PPA’s) aan te gaan. Meer over hoe we ons netwerk verduurzamen lees je in Milieuvriendelijk werken (new window). 

Hoe we mens en planeet op één zetten 

Enerzijds hebben we het doel om verantwoord in te kopen. Tegelijk zien we de noodzaak om producten van hoge kwaliteit in huis te halen die het mogelijk maken een uitzonderlijke klantervaring te bieden. De afweging tussen die twee doelen kan best een uitdaging zijn. We vinden in elk geval dat onze ambities rondom ‘Progress for Everyone’ niet ten koste mogen gaan van andere mensen of van onze planeet. De komende jaren gaan we daarom door met het verbeteren en bewaken van een duurzame inkoop. En blijven we rapporteren over de resultaten. Ook zullen we betere prestaties en meer transparantie in onze hele waardeketen blijven stimuleren. Dit brengt ook voor onze klanten indirecte voordelen met zich mee. Want zij zijn steeds meer op zoek naar producten en diensten met een positievere impact op de maatschappij. 

Deel deze pagina: