De wereld om ons heen

In 2023 zag we opnieuw volop veranderingen en nieuwe uitdagingen. Van wereldwijde, landelijke en regionale ontwikkelingen tot trends in onze sector, in het bedrijfsleven en onder consumenten. Elk van die uitdagingen brengt voor VodafoneZiggo ook kansen met zich mee. Om mee te bewegen met het veranderende landschap, analyseerden we onze zakelijke omgeving en verzamelden we feedback van klanten. Externe factoren op het gebied van duurzaamheid, digitalisering en sociaal-economische aspecten hadden vorig jaar een flinke invloed op onze organisatie. 

Van winst naar doel 

Met een dreigende milieucrisis en groeiende sociale ongelijkheid staan we wereldwijd voor urgente uitdagingen. In de afgelopen jaren vond er een opmerkelijke verschuiving plaats: van een winstgedreven naar een meer doelgedreven economie. Dit is vooral te zien in Europa. Hier gaat een toename in wetgeving – waaronder de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) – hand in hand met een groeiende maatschappelijke druk om te verduurzamen. Uit marktonderzoek blijkt dat factoren rondom milieu, maatschappij en behoorlijk bestuur (ESG) een steeds grotere rol spelen in aankoopbeslissingen van consumenten en in aanbestedingsprocessen van bedrijven. Bij VodafoneZiggo zijn we ons ervan bewust dat verantwoordelijk handelen op alle gebieden – van toegankelijkheid tot duurzame mobiliteit – ons een ‘license to operate’ geeft. Dit geldt vanuit het oogpunt van purpose, compliance, commercie en reputatie. 

Zie: Vooruitgang voor mens en milieu (new window)

AI stimuleert digitalisering 

Tegenwoordig zijn er maar weinig gebieden die niet ingrijpend veranderen door de digitalisering. Net als onze klanten verwachten we dat we allerlei dagelijkse activiteiten met digitale middelen kunnen uitvoeren – of we nu thuis, op het werk of onderweg zijn. De digitale transitie kwam in 2023 in een stroomversnelling. Generative artificial intelligence (Gen AI) kwam enorm in de belangstelling te staan. Voor VodafoneZiggo is het de uitdaging om de verwachtingen en behoeften van onze klanten en werknemers vóór te blijven door hightech, naadloze, digitale systemen en diensten aan te bieden in elke fase van de klantreis. 

Zie: Uitzonderlijke klantervaring (new window)

Privacy en veiligheid  

De steeds verdergaande digitalisering leidt ook tot groeiende zorgen over (cyber)veiligheid, privacy en het gebruik van gegevens. Dit zien we terug in de toegenomen dreiging van cyberaanvallen in 2023. Ook hebben natuurrampen – waaronder verschillende grote aardbevingen – laten zien hoe belangrijk het is om mensen te verbinden op momenten dat communicatie tussen families, vrienden en autoriteiten essentieel is. Dit alles betekent dat VodafoneZiggo een nog grotere rol zal moet spelen in de bescherming van onze klanten, onze zakelijke partners en hun klanten, en de samenleving in het algemeen. We doen dit door iedereen te helpen om veilig deel te nemen aan de digitale wereld en door betrouwbare verbindingen te bieden op momenten die ertoe doen. 

Zie: Dataveiligheid en privacy voor klanten en medewerkers (new window)

Veranderingen in koopgedrag  

De wereldwijde economische situatie had in 2023 ook invloed op mensen in Nederland. Door hoge inflatie en energiekosten kwamen huishoudens financieel onder druk te staan. Dit gold ook bij veel van onze klanten. We hebben de verantwoordelijkheid om onze klanten te beschermen tegen financiële risico’s, bijvoorbeeld door kredietcontroles uit te voeren. Tegelijkertijd stijgen ook onze eigen operationele kosten. Daarom moeten we blijven kijken hoe we de waarde van onze producten en diensten vertalen naar onze prijsstelling. Waarbij we de behoeften van onze klanten zorgvuldig in balans brengen met die van ons bedrijf.  

Zie: Our 2023 results (new window)

De digitale kloof 

De economische polarisatie in onze samenleving valt ook terug te zien in een andere vorm van ongelijkheid: de digitale kloof. (new window) Dit is de kloof tussen enerzijds mensen met de toegang en vaardigheden die nodig zijn om volledig mee te doen aan de online wereld, en anderzijds degenen die deze toegang en vaardigheden missen. Op regeringsniveau was er ook in 2023 discussie over het opnemen van digitale vaardigheden in het lesprogramma van de basisschool. Hierover is nog geen beslissing genomen. Als toonaangevend telecombedrijf dat mensen in de maatschappij vooruit wil helpen, blijft VodafoneZiggo zich inspannen om de digitale kloof te verkleinen. Dit doen we door digitale toegang mogelijk te maken, te zorgen dat onze producten en diensten toegankelijk zijn voor iedereen, en mensen digitale vaardigheden bij te brengen. 

Zie: Leave no one behind (new window)

Huizen en werknemers  

De bevolking in Nederland groeide in 2023 met 140.000 mensen. Tegelijkertijd nam het tekort aan woningen toe tot bijna 400.000 aan het eind van het jaar. Deze samenhangende ontwikkelingen hebben een dubbel effect op VodafoneZiggo. De bevolkingsgroei betekent dat er meer potentiële klanten zijn voor mobiele netwerken. Tegelijk beperkt het woningtekort de autonome groei van de markt voor vaste netwerken. 

De lage werkloosheid is een andere socio-demografische factor die in 2023 invloed had op onze organisatie. De krappe arbeidsmarkt maakte het voor ons erg uitdagend om de getalenteerde mensen te vinden die we nodig hebben, vooral in de meer datagerelateerde functies. 

Zie: Aantrekkelijke werkgever (new window)

Trends en gedrag

Mensen mogen dan minder live televisie kijken dan vroeger, de consumptie van videocontent is hoger dan ooit. Van on-demand streaming – via het snelgroeiende aantal over-the-top (OTT)-diensten – tot content op sociale media en zelfs bioscoophits: consumenten blijven grijpen naar het entertainment waar ze van houden en de kanalen die bij hen passen. Veranderend consumentengedrag heeft een duidelijke impact op het portfolio van VodafoneZiggo en op de manier waarop wij, als mogelijkmaker en samenbrenger, mensen naadloos verbinden met content van hoge kwaliteit. 

Een andere belangrijke trend is de opkomst van het Internet of Things (IoT). Slimme apparaten voor in huis zijn niet langer voorbehouden aan early adopters: in 2023 waren Nederlandse huishoudens voorzien van gemiddeld 5,5 verbonden apparaten, variërend van deurbellen tot vaatwassers. Hierdoor neemt de vraag op ons netwerk toe. Ons vermogen om voldoende capaciteit en betrouwbaarheid te bieden is dan ook van groot belang voor het dagelijks leven van onze klanten én voor ons eigen succes als bedrijf. 

Zie: Betrouwbare en toekomstbestendige netwerken (new window)

Veranderende concurrentie  

In de loop van het jaar veranderde het landschap van onze concurrentie, vooral door de fusie van verschillende telecommerken op de Nederlandse markt. Daarnaast zijn onze concurrenten op het gebied van vaste netwerken verder gegaan met de uitrol van het glasvezelnetwerk. Hieromheen vindt een race plaats om hogere internetsnelheden aan klanten te bieden en daar reclame voor te maken. Dit vormt een uitdaging voor VodafoneZiggo, hoewel ons eigen coaxkabelnetwerk méér dan geschikt is om te voldoen aan de behoeften van onze klanten. Het betekent dat we veel meer moeten blijven bieden dan alleen snelheid. We doen dit door ons betrouwbare netwerk van hoge kwaliteit in te zetten voor uitstekende zakelijke oplossingen, eindeloos entertainment, een uitzonderlijke klantervaring en plezier en vooruitgang bij elke verbinding. 

Zie: Betrouwbare en toekomstbestendige netwerken (new window)

Ontwikkelingen in regelgeving  

Onze markt is erg competitief – dat werd nog eens onderstreept door het besluit van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) van december 2023. We zijn blij met de bevinding van de ACM dat er voldoende concurrentie is en dat er daarom geen extra regulering nodig is, bijvoorbeeld om andere partijen toegang te geven tot het netwerk van VodafoneZiggo. Dit betekent dat we onze klanten kunnen blijven helpen en ons bedrijf kunnen laten groeien zoals gepland. 

In 2023 zagen we ook een toenemende focus van de regelgeving op de beveiliging en integriteit van netwerken. Zo begon de Nederlandse overheid aan de omzetting van de geactualiseerde richtlijn voor netwerk- en informatiebeveiliging (NIS2). En zette de EU besprekingen voort over haar voorgestelde Cyber Resilience Act. Strengere wetgeving zal de lat voor onze compliance-inspanningen hoger leggen en zullen leidend zijn voor onze toekomstige beveiligingsactiviteiten. 

Zie: Dataveiligheid en privacy voor klanten en medewerkers (new window)

Deel deze pagina: