Interactie met onze stakeholders en materialiteit

In dit Integrated Annual Report 2023 brengen we verslag uit over de onderwerpen die belangrijk zijn voor ons bedrijf en onze stakeholders. In 2023 voerden we onze eerste dubbele materialiteitsbeoordeling uit om deze onderwerpen te bepalen en ze op volgorde van prioriteit te zetten. Dit markeerde een volgende stap in onze duurzaamheidsverslaggeving. 

Onder onze stakeholders verstaan wij de groepen die impact ondervinden door onze acties of die impact op ons hebben (of beide). VodafoneZiggo heeft zeven belangrijke groepen stakeholders geïdentificeerd: onze klanten, werknemers, leveranciers, de beleggersgemeenschap plus de bredere industrie, de overheid en de samenleving in het algemeen. Het is belangrijk voor ons om voortdurend contact te onderhouden met deze groepen. Zo weten we wat er speelt in hun wereld en welke rol zij zien voor VodafoneZiggo. Voor meer informatie over hoe we in 2023 met deze stakeholders in contact zijn getreden en over welke onderwerpen, zie de Stakeholdertabel. 

Van enkele naar dubbele materialiteit

VodafoneZiggo voert sinds 2021 materialiteitsbeoordelingen uit via surveys onder stakeholders en input uit andere bronnen. In 2023 hebben we de volgende stap gezet in onze duurzaamheidsrapportage, door onze eerste dubbele materialiteitsbeoordeling uit te voeren. Ons doel was het identificeren, begrijpen en rangschikken van de materiële Impacts, Risico’s en Kansen (IRO’s) met betrekking tot de ESG-onderwerpen die we relevant vinden voor VodafoneZiggo.  

Voor elk onderwerp benaderden we de analyse vanuit twee perspectieven: 

  • Impactmaterialiteit: de werkelijke of potentiële materiële impact van ons bedrijf (positief of negatief) op het milieu en de samenleving waarin we actief zijn. 

  • Financiële materialiteit: de werkelijke of potentiële materiële financiële impact van het onderwerp (positief of negatief) op ons bedrijf en ons vermogen om ondernemingswaarde te genereren. 

Het proces van deze dubbele materialiteitsbeoordeling kende vijf fasen. 

We begonnen met het onderzoeken van de huidige toestand en de externe context van VodafoneZiggo, inclusief uitgebreide deskresearch. Naast het raadplegen van interne documenten, internationale ratings en standaarden en de materialiteitsanalyses van geselecteerde peers, hielden we rekening met de onderwerpen en subonderwerpen uit de European Sustainability Reporting Standards (ESRS), in lijn met de vereisten van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). We hebben de uitkomsten van dit onderzoek geconsolideerd in een ontwerplijst van 17 potentiële materiële ESG-onderwerpen voor ons bedrijf (zie tabel hieronder). 

In deze fase bepaalden we waar IRO’s zouden kunnen voorkomen in de waardeketen van VodafoneZiggo. We gebruikten interne documenten en interviews met het projectteam om de relaties in de waardeketen in te delen in upstream-, operationele en downstreamactiviteiten. 

De volgende stap was het identificeren en begrijpen van de materiële (potentiële) IRO’s met betrekking tot de ESG-onderwerpen van VodafoneZiggo. We beoordeelden interne documentatie rondom materiële zaken, het raamwerk voor risicobeheer en de strategie van VodafoneZiggo, evenals sectorspecifieke jaarverslagen. Vervolgens interviewden we relevante interne stakeholders om hun mening in te winnen over de impactmaterialiteit en financiële materialiteit van elk onderwerp op de shortlist. We stelden een uitgebreide lijst op van IRO’s per duurzaamheidsonderwerp. 

In deze fase hebben onze interne stakeholders de geïdentificeerde IRO’s (positief en negatief, actueel en potentieel) gescoord op ernst en waarschijnlijkheid. Zij deden dit volgens gedefinieerde parameters en hielden hierbij rekening met zowel de impactmaterialiteit als de financiële materialiteit. Zo hebben we de duurzaamheidsonderwerpen geprioriteerd en bepaalden we welke van deze onderwerpen materieel waren en dus deel moesten uitmaken van de rapportageverplichtingen van VodafoneZiggo onder CSRD. 

De laatste fase hield in dat het leadership de uitkomsten van onze prioriteringen valideerde. Dit vond plaats tijdens een validatiesessie die werd bijgewoond door vertegenwoordigers van het Senior Leadership Team van VodafoneZiggo. Van de zeventien ESG-onderwerpen op de shortlist werden er tien beschouwd als het meest materieel voor ons bedrijf. Die tien zijn vervolgens onderworpen aan toekomstige CSRD-rapportagevereisten. De overige zeven onderwerpen blijven zeer relevant voor ons en zullen we nauwlettend blijven volgen terwijl het externe en interne landschap zich ontwikkelt. 

Material topic

Related ESRS topic

Climate change

E1 – Climate change

Circular economy

E5 – Resource use and circular economy

Employer of choice

S1 – Own workforce

Diversity, equity and inclusion

S1 – Own workforce

Sustainable and ethical supply chain

S2 – Workers in the value chain

Data security and privacy

S4 – Consumers and end users

Digital inclusion

S4 – Consumers and end users

Customer experience

S4 – Consumers and end users

Reliable and future-proof network

S4 – Consumers and end users

Innovative products and services

S4 – Consumers and end users

Onze dubbele materialiteitsbeoordeling leidde tot de volgende wijzigingen in de lijst van materiële onderwerpen van VodafoneZiggo ten opzichte van 2022: 

  • ‘Milieuprestaties’ is vervangen door twee specifiekere onderwerpen: ‘Klimaatverandering’ en ‘Circulaire economie’. 

  • ‘Gegevensbeveiliging en privacy voor onze klanten’ werd ‘Gegevensbeveiliging en privacy’. 

  • ‘Digitale inclusie voor iedereen’ werd ‘Digitale inclusie’. 

  • ‘De klant op de eerste plaats’ werd ‘Klantervaring’. 

  • ‘Innovatieve producten en diensten voor de samenleving’ werd ‘Innovatieve producten en diensten’. 

  • ‘Financiële prestaties’ en ‘Digitale en transformatieve organisatie’ zijn verwijderd uit de lijst in fase 1 van de dubbele materialiteitsbeoordeling, omdat deze niet worden beschouwd als ESG-onderwerpen. 

  • ‘Governance en compliance’, ‘Ethisch werken’ en ‘Elektromagnetische straling’ zijn niet materieel op basis van de dubbele materialiteitsbeoordeling over 2023.  

Voor de dubbele materialiteitsbeoordeling over 2023 hielden we tijdens onze interne validaties rekening met de perspectieven van externe stakeholders. Door uitgebreide interactie met externe stakeholders (zoals samengevat in de tabel Stakeholder), zijn onze interne stakeholders op de hoogte van externe perspectieven en in staat om deze mee te nemen in de dubbele materialiteitsbeoordeling. 

VodafoneZiggo is van plan om in de komende jaren externe stakeholders te betrekken om de dubbele materialiteitsbeoordeling verder te versterken. We gaan door met onze reis naar de implementatie van de CSRD en zullen materiële onderwerpen in de komende jaren opnieuw beoordelen. Daarom is de dubbele materialiteitsbeoordeling onderhevig aan nieuwe inzichten en mogelijke wijzigingen in de toekomst. 

Wat zijn onze materiële onderwerpen? 

De materiële onderwerpen waarnaar in dit verslag wordt verwezen, worden hieronder weergegeven in aan de hand van onze strategische pijlers. Aan de onderwerpen 1-5 is de hoogst mogelijke materialiteitsscore toegekend, vanuit het perspectief van impactmaterialiteit of vanuit het perspectief van financiële materialiteit. Aan de onderwerpen 6-10, hoewel nog steeds materieel, is een iets lagere materialiteitsscore toegekend. 

Betrouwbaar en toekomstbestendig netwerk

Werken aan een betrouwbaar, innovatief en toekomstbestendig netwerk dat beschikbaar is voor iedereen. 

Dataveiligheid en privacy voor onze klanten

Klanten, consumenten en bedrijven beschermen tegen (cyber)criminaliteit en verantwoord omgaan met persoonsgegevens. 

Innovatieve producten en diensten

Vernieuwende producten en diensten bieden die mensen verbinden, vooruithelpen en in staat stellen om deel te nemen in een digitale samenleving die veiliger is, efficiënter, gezonder en schoner. 

Innovatieve producten en diensten

Vernieuwende producten en diensten bieden die mensen verbinden, vooruithelpen en in staat stellen om deel te nemen in een digitale samenleving die veiliger is, efficiënter, gezonder en schoner. 

De klant centraal stellen

Klanten centraal stellen door naar ze te luisteren en samen met hen bestaande en nieuwe producten en diensten te verbeteren en ontwikkelen. 

Klimaatverandering

Onze negatieve impact op het milieu verminderen om een duurzaam bedrijf te creëren en operationele veerkracht te garanderen. 

Digitale inclusie voor iedereen

Zorgen dat heel Nederland op een verantwoorde manier mee kan komen in de digitale samenleving, door te helpen om digitale vaardigheden te leren. 

Employer of choice

Medewerkers ondersteunen in hun persoonlijke ontwikkeling met opleidingen, individuele begeleiding en aantrekkelijke en arbeidsvoorwaarden. Om dit te bereiken focussen we ons ook op een positieve invloed op de gezondheid en veiligheid van onze medewerkers en ons milieu. 

Diversiteit, gelijkheid en inclusie

Een diverse, gelijkwaardige en inclusieve werkomgeving bieden die een afspiegeling is van de samenleving; een plek waar iedereen zich thuis en veilig voelt. 

Circulaire economie

Duurzame groei bevorderen en mogelijk maken door afval te verminderen en het efficiënt gebruik van hulpbronnen te bevorderen door recyclen en opknappen van producten van klanten en onze eigen activiteiten. 

Duurzame en ethische toeleveringsketen

Samenwerken met onze partners om ervoor te zorgen dat we een eerlijke, ethische en duurzame inkoop- en verkoopketen hebben, die rekening houdt met de rechten en het welzijn van de werknemers in de keten. 

Ons doel - plezier en vooruitgang met elke verbinding - is de leidraad voor onze focus op onze vijf strategische pijlers.

Deel deze pagina: